Wat is een lumbago? Wat zijn de oorzaken en symtomen? Hoe kan het behandeld worden?
“Lumbago” is een algemene medische term die vaak wordt gebruikt om lage rugpijn aan te duiden. Het is geen specifieke medische diagnose, maar eerder een niet-specifieke term voor pijn in de onderrug. De meeste mensen verstaan onder lumbago een plotse abrupte zeer hevige pijn die vaak ontstaat na een futiele beweging zoals een licht voorwerp van de grond tillen.
Een gelijkaardig fenomeen kan plaatsvinden in de nek waarbij deze acuut blokkeert en de patiënt bijvoorbeeld niet naar links of naar boven kan kijken. Ook hier kan het hoofd antagisch (=omwille van de pijn) schuin staan. In het geval van de nek spreekt men van een torticollis.
OORZAAK VAN EEN LUMBAGO
Vaak zit dit “verschot” in de rug “klaar” en wordt dit veroorzaakt door verschillende factoren vooraf zoals overbelasting van de rug door zware arbeid of bepaalde activiteiten die men niet vaak doet maar ook oververmoeidheid en stress kunnen mee aan de basis liggen.
SYMPTOMEN VAN EEN LUMBAGO
De pijn van een lumbago is zeer intens en wordt veroorzaakt door een lokale verkramping van spieren. Soms staat de patiënt heel schuin naar voor of opzij (meestal weg van de pijnlokatie).
De pijn kan unilateraal (= aan 1 kant) zijn in de onderrug maar vaak ook ook een horizontale “band” over de ganse rug.
BEHANDELING VAN EEN LUMBAGO
Ondanks dat de pijn vaak bijna ondragelijk is is een lumbago niet erg en gaat deze meestal vanzelf over. Blijven bewegen (voor zover mogelijk), ruglig met een kussen onder de knieën en warmte kunnen helpen. Stilstaan en vooral zitten zullen de klachten meestal doen toenemen.
De duur kan echter drastisch verminderd worden door specifieke manipulatie van de chiropractor in de onderrug en het aanleren van specifieke stretchoefeningen (die kunnen variëren volgens het type lumbago).
Een klassieke lumbago wordt meestal snel verholpen met een paar sessies chiropraxie (2-3 behandelingen).
De eerste 14 dagen moet men wel nog voorzichtig zijn met overbelasting van de rug want dan is de grootste kans op recidief (het hervallen van de klachten).
In beweging blijven (fietsen, wandelen, zwemmen,..) is van in het begin heel belangrijk.