Een discus hernia is een uitpuiling van het schijfje (=tussenwervelschijf) tussen je wervels. Die uitpuiling kan mogelijk druk uitoefenen op het ruggenmerg of een specifieke zenuwwortel. Dit komt het vaakst voor in de onderrug en de nek en kan gepaard gaan met pijn, gevoelloosheid, tintelingen of/en krachtsverlies in één arm of één been. Doordat de zenuw die naar je arm of je been gaat bedrukt is kan dit de kracht en het gevoel van je lidmaat verminderen.
Je hebt pijn in één arm of been. Dit trekt soms tot de hand of de voet. Het is meestal een scherpe pijn en verder kan je lidmaat branderig, prikkelend of doof (voos, slapend) aanvoelen. Soms heb je ook krachtsverlies in je arm of been. Vaak is de pijn in de arm of het been erger dan de pijn in, de nek of de onderrug.
Zitten, lang stilstaan, vooroverbuigen, hoesten, niezen of persen kunnen allen de pijn verergeren.
Liggen en bewegen (bv. Wandelen) kunnen de pijn soms verzachten.
Er zijn echter ook heel veel mensen met een hernia zonder klachten (omdat er dan geen druk is op een zenuw).
Indien mogelijk wordt het werk best zo snel mogelijk hervat; eventueel aangepast of halftijds in het begin
Blijven bewegen is de boodschap: wandelen, fietsen en zwemmen zijn allemaal activiteiten die mogen uitgevoerd worden maar luister naar uw lichaam en stopt de activiteit bij duidelijke verergering van de symptomen!
Vroeger werd bij het “ontdekken” van een hernia op het radiologisch onderzoek (CT of MRI) vaak snel geopereerd. Nu weet men dat dit fout was en een operatie zelden noodzakelijk is bij een discus hernia. Enkel bij zeer ernstige acute uitval (plots volledig krachtsverlies in arm of been) wordt de hernia soms nog geopereerd.
Het Federaal Kenniscentrum voor de gezondheidszorg (KCE) raadt het volgende aan:
eerste keuze van behandeling zijn manipulaties, mobilisaties en zachte weefseltechnieken en dit in combinatie met oefeningen en duidelijke uitleg van het probleem (de niet-invasieve behandelingen).
Tweede keuze van behandeling is een multidisciplinair revalidatieprogramma (met fysieke en psychologische componenten), bv rugschool.
Medicatie enkel indien echt nodig (ontstekingsremmers, pijnstillers); vraag raad aan uw arts!
Invasieve behandelingen (pijnkliniek, epidurale, facetinfiltratie, facetdenervatie,…) slechts aangewezen als bovenstaande behandelingen niet helpen.
De dagdagelijkse normale activiteiten (voor zo ver mogelijk) voortzetten.
Geduld hebben, een hernia geneest meestal volledig maar het herstel is vaak traag
De aanpak van een chiropractor waarbij manipulaties meestal gecombineerd worden met oefeningen en ergonomisch advies is dus het meest aangewezen als eerste interventie bij een discus hernia.
Een radiologisch onderzoek is bij de eerste symptomen van een discus hernia niet onmiddellijk aangewezen.
Als de pijn ter hoogte van de arm of het been vermindert maar de nekpijn of de rugpijn toeneemt na de eerste behandeling(en) is dit meestal een goed teken van herstel.
Ook zien we vaak dat het been in ruglig, na de manipulatie, onmiddellijk verder kan gestrekt worden wat erop wijst dat de zenuw minder geïrriteerd is/vrijer is gemaakt…
-Soms is het herstel traag, soms snel; in onze praktijk hanteren we meestal het concept dat er na 3 behandelingen een duidelijke verbetering moet merkbaar zijn.